петак, 14. септембар 2012.

Знање страних језика одржава мозак младим

Разни су разлози из којих људи уче стране језике: јер им се неки од језика свиђа, јер желе упознати културу те земље, због бољих пословних могућности, живота у иностранству, жеље за новим знањима и сл. Али према неким истраживањима спроведеним у Тел Авиву, постоји још један добар разлог за учење страних језика: познавање више страних језика помаже у успоравању старења мозга.

Ово је истраживање спроведено међу испитаницима у доби 75-95 година и резултати су показали да је мозак оних испитаника који су знали више страних језика у много бољој форми. Здравље мозга, показало се, није зависило од степена образовања него искључиво о броју страних језика којима су испитаници владали. Штавише, неки од испитаника с бољим резултатима били су изузетно ниског образовања, али са активним знањем више страних језика. Дакле, ако образовање помаже спречити старење мозга, чинилац који у томе помаже још више страни језици су.

Ови су резултати заправо сасвим логични јер особе које говоре више језика чешће вежбају когнитивну сферу мозга од особа које се служе само једним језиком, због чега постоји мања могућност да ће у старијој доби имати когнитивних проблема. Истовремено коришћење више језика помаже у стварању нових веза у мозгу те га тако одржава у форми.

Због тога је учење и коришћење страних језика корисно у било којој животној доби, ако већ не из других, онда барем из здравствених разлога.

Нема коментара:

Постави коментар