среда, 23. јануар 2013.

БОРА БОРА – Једно од најлепших острва на свету


Малено острво на ободу Француске Полинезије предмет је чежње туриста широм света. Према легенди, баш ово острво се прво појавило на површини мора у време када су богови стварали места за своју најоданију децу.
Широко је свега 32 километра. Окружено је лагунама и коралним гребенима и представља рај за љубитеље роњења.



Острва су први пут насељена у 4. веку од стране Полинежана, о чему сведоче древни храмови, на којима су уклесане свете корњаче. А први који је организовао путовање Европљана на ово острво је морепловац Џејмс Кук. 1842. године Бора Бора постаје француски протекторат.

Стари назив острва је Вавау и по легенди дугује свој садашњи назив поморском капетану Џејмсу Куку који је као први Европљанин стигао на острво далеке 1769.године. Чувши да домороци често изговарају реч „апоораа“ (скупштина) и помисливши да изговарају „бора бора“ острву је дао такав назив. По другој легенди острво своје име дугује тахићанској речи „пора пора“ која значи „изронило из таме“ или „прво рођење“. Након напада на Перл Харбур 1941.године америчко руководство је донело одлуку о постављању базе у јужном Пацифику и за одредиште одабрало острво Бора Бора, на којем су остали до 1946.године. Туризам почиње да се развија шездесетих година 20.века, а пун процват доживљава осамдесетих година након отварања најлуксузнијих хотела. 


Бора Бора припада групи Острва заветрине, која спада у Друштвена острва Француске Полинезије. Острво је удаљено само 260 км од Папетее, главног града ове прекоморске француске територије.
Бора Бора је највећа међународна туристичка дестинација, позната по својим луксузним аква-оријентисаним одмаралиштима. Велики број туриста као магнет привлачи прелепа природа и низ предивних плажа. У средини острва налазе се остаци некадашњих вулкана: Паиа и Отеман, који досежу висину и до 727 м. Главно насеље је Ваитапе, а налази се на западном делу острва.
 


С обзриром на то да је Бора Бора јако посећена туристичка дестинација, није чудо што острво данас углавном зависи од туризма. Последњих неколико година изграђена су насеља на малим острвима, које окружује лагуна. Још пре тридесет година саграђен је први хотел, и то у виду бунгалова који стоје на штулама изнад воде. Ови бунгалови заштитни су знак острва, и налазе се у већини Бора Бора одмаралиштима.

Оно по чему је Бора Бора позната јесте роњење у коралном гребену, а оно што се у води може видети јесте велики број ајкула различитих врста. Такође, многи инструктори роњења организују излет храњења ајкула. Дуж овог острва налазе се прелепе плаже, бујни вртови, мноштво цвећа и биља. 

Нема коментара:

Постави коментар